FossilEye

FossilEye är en banbrytande lösning som utvecklats av RoboWaste i samarbete med Vattenfall Värme, Tekniska verken i Linköping och Umeå Energi.

FossilEye använder avancerad skanningsteknik som redan visat sin effektivitet i större sorteringsanläggningar som RoboWaste konstruerat. Nu görs den tillgänglig för avfallsförbränningsanläggningar i mindre skala.

Tekniken med FossilEye, som är möjlig både som mobil eller fast installation, möjliggör att detektera och beräkna mängden fossil plast för att stimulera cirkulära affärsmodeller. Återvinningen av plast förbättras och därmed minskas mängden fossil plast som går till förbränning. Detta bidrar till en lägre klimatpåverkan och ett viktigt steg mot en fossilfri framtid.

Digitalt öga

FossilEye utgör en helt nyskapande metod för skanning av avfall i värmeanläggningar, som bygger på en vidareutveckling av den teknik som används för att identifiera material vid maskinell avfallssortering.

Ett urval av blandad industriavfall körs in i anläggningen och sprids ut på ett två meter brett band. Genom ett digitalt öga i form av ett sensorsystem ska verktyget snabbt kunna avgöra vad som är plast och vilken typ av plast det rör sig om, därav namnet FossilEye.

Se filmen om FossilEye

Lyssna på hur vi tar oss an jakten på plasten. FossilEye ska göra det lönsamt att göra rätt från början genom att lämna plasten där den ska vara – i materialåtervinningen.

FossilEye, plastsortering, återvinning

Kostnad blir intäkt

Samma teknik används för att sortera ut plasten från övriga sopor så att plasten kan gå till återvinning i stället för att eldas upp.

Genom att debitera kunden kostnaden för den plast som hamnat i förbränningsavfallet möjliggörs det ekonomiska incitament till förbättring av sopsorteringen. Och mer plast går till återvinning.

>> Läs mer om Robowaste’s arbete med sortering av byggavfall.

Mot en fossilfri framtid!

Henrik Lindståhl, Tekniska Verket har rapporterat om forskninguppdraget från Konsortieavtalet 2021 till Samverkansavtalet.